Przystawki na wesele – jakie wybrać i jak je podać
Żadne wesele nie może odbyć się bez jedzenia i picia. Jest to jeden z istotniejszych, a na pewno jeden z najczęściej komentowanych i wspominanych aspektów weselnych uroczystości. Dobrze jest więc zadbać, aby jedzenie było dobrej jakości, a przede wszystkim, aby cały czas było na stole. Nie możemy zapomnieć o przystawkach. Jakie wybrać i jak powinny być podane przystawki wesele?
Przystawki wesele – jak podawać?
Pierwszym problemem z przystawkami jest to, w jaki sposób zaserwować je gościom.
Można oczywiście podać je bezpośrednio na stołach biesiadnych, co jest bardzo wygodne dla gości, jednak powoduje, że na stołach albo jedzenia będzie za dużo, albo nie będzie ono urozmaicone.
Decydując się na sposób podania przystawek, możemy zdecydować się na przygotowanie specjalnego kącika ze słodyczami i wyrobami cukierniczymi oraz przekąskami mięsnymi. Takie wiejskie czy słodkie stoły zyskują na coraz większej popularności.
Oczywiście możemy połączyć oba te sposoby podania przystawek i część z nich umieścić na stołach biesiadnych, a część na specjalnie przygotowanym stole.
Dodatkowym urozmaiceniem wesela jest zaserwowanie specjalnych smakołyków ustawionych na stołach szwedzkich, do których goście muszą podejść i nałożyć sobie jedzenie na talerz, a potem powrócić na swoje miejsce.
Zanim zdecydujemy się na sposób serwowania przekąsek, dobrze jest zastanowić się jakie rozwiązania stosowane były do tej pory na uroczystościach organizowanych w naszych rodzinach.
Wprowadzenie stołów wiejskich, czy szwedzkich na sale może spotkać się z dezaprobatą niezaznajomionych z tym sposobem podawania jedzenia.
Jeżeli zdecydujemy się na taki sposób serwowania jedzenia, dobrze jest poprosić wodzireja o to, aby informował on o nim gości i zachęcał ich do korzystania z tej atrakcji.
Przystawki wesele – zimne i ciepłe, jakie wybrać?
Najczęściej na weselach spotkamy podobne, a nawet takie same zimne jak i ciepłe przekąski.
Niepodzielnie na stołach weselnych królują deski serów, deski mięs, tudzież różnego rodzaju sałatki. Czyli z przystawki podawane na zimno i to one z reguły cieszą się dość sporą popularnością.
Możemy oczywiście urozmaicić weselny repertuar i podać różnego rodzaju przystawki ciepłe takie jak: mini pizzerinki, krokiety na ciepło, tortille i tym podobne dania.
To, co znajdzie się na stołach biesiadnych oraz na stołach szwedzkich z przekąskami zależy jedynie od naszych pomysłów, oraz budżetu przeznaczonego na wesele.
Pamiętajmy też o tym, aby nie przesadzać z ilością jedzenia podczas wesela – dzięki temu unikniemy niepotrzebnego marnowania żywności.