Bezmięsne dania na wesele

Około dwudziestu procent mieszkańców dużych miast to wegetarianie, a w sumie jest ich w naszym kraju ponad milion. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że na Twoim weselu pojawi się ktoś, kto na co dzień nie jada mięsa. Warto wiedzieć o tym wcześniej, żeby przygotować również bezmięsne dania. Moda na wegetarianizm i weganizm ma się na tyle dobrze, że mnóstwo restauracji oferuje przepyszne i wykwintne jarskie dania. Mogą być również ciekawym urozmaiceniem dla tych, którzy doceniają odkrywcze połączenia smakowe.

Dania dla wegetarian na wesele

Wbrew stereotypom, dania dla wegetarian na wesele to nie tylko sałatki i placki ziemniaczane z sosami grzybowymi czy warzywnymi. Warto zrewidować całe menu weselne i zastąpić poszczególne dania na ciepło wariantami bez mięsa. Zamiast standardowego rosołu w wersji wegetariańskiej świetnie sprawdzi się zupa krem. Istnieje wiele możliwości w tym zakresie, ale do najpopularniejszych kremów należą na przykład krem z czerwonych warzyw, w którym blenduje się razem pomidory, paprykę i marchew. Równie smaczny jest krem z topinamburu, szparagowy czy dyniowy. Gęsta konsystencja pozwala na ozdobienie zup słonecznikiem i ziołami. W drugim daniu mięso może być zastąpione tofu, rybą albo owocami morza. Świetnie sprawdzają się również warzywne kotlety, pieczony ser pleśniowy z żurawiną, zapiekanki ze szpinakiem i serem albo modne ostatnio połączenie buraków z serem kozim i orzechami. Może być ono podane w formie carpaccio, sałatki na zimno albo zapiekanki.

Zimna płyta bez mięsa

Zimna płyta to standard na każdym weselu. Ludzie jedzący mięso znajdą tam pieczone pasztety, wędliny, kiełbaski czy tymbaliki z kurczakiem okraszone sosem tatarskim. Dla wegetarian można z powodzeniem przygotować równie atrakcyjną płytę, gdzie nie powinno zabraknąć serów pleśniowych i zwykłych, warzyw pokrojonych w plasterki, pesto, jajek czy wędzonych ryb. Idealną przekąską na zimno są również tortille z twarożkiem, łososiem wędzonym i warzywami, które można pokroić w niskie słupki. Są nie tylko smaczne i sycące, ale też pięknie wyglądają. A kiedy na stole pojawia się drugi ciepły posiłek, który najczęściej stanowi efektownie podany żurek albo gulasz, dla wegetarian można przygotować warzywne leczo albo ratatouille, czyli francuską potrawę z zapiekanych bakłażanów, pomidorów, cukinii i cebuli. Sałatki, ryby i deska serów będzie również dodatkową opcją dla pozostałych gości, a dbałość o to, aby każdy mógł się najeść z pewnością zostanie doceniona.