Jak powinno wyglądać menu na weselu?
Dobre menu na wesele to takie, w którym każdy znajdzie coś smacznego dla siebie. Pary młode coraz częściej decydują się na rozwiązania stanowiące kompromis pomiędzy tradycją a nowoczesnymi daniami, które królują w modnych restauracjach czy innych krajach europejskich. Oczywiście, nie sposób każdemu dogodzić, a jedzenie na weselach jest komentowane tak szeroko, jak suknia panny młodej, jednak są pewne sposoby, aby opinie o jedzeniu na weselu były raczej pochlebne. Nie trzeba decydować się na wybór wszystkich wariantów z oferty – z pewnością wydamy niepotrzebnie pieniądze, a jedzenia będzie za dużo. Warto przemyśleć tę kwestię na chłodno i wybrać kilka zróżnicowanych dań plus zimną płytę.
Dobre menu na wesele
Najmodniejszym rozwiązaniem w ostatnich latach jest łączenie starych tradycji z nowoczesnymi rozwiązaniami. Standardowy obiad na weselu to rosół i drugie danie, które może różnić się w zależności od regionu. Na Śląsku często są to kluski, rolada śląska i modra kapusta, a w innych częściach kotlety albo roladki drobiowe faszerowane serem. Deser to już pierwsza okazja do ekstrawagancji – na stole pojawiają się nie tylko ciasta, ale również grillowane banany z sosem czekoladowym czy lody z owocowymi dressingami. Niektórzy łączą wszystkie opcje z karty, aby każdy był zadowolony. Kolejne ciepłe posiłki stanowią najczęściej strogonow i inne gulasze w stylu polskim, ale również chilli con carne albo dania orientalne. Warto zadbać o to, żeby w przypadku każdego posiłku nie zabrakło alternatyw dla wegan i wegetarian. W kartach dań coraz częściej pojawiają się warzywne zapiekanki, zupy kremy czy duży wybór ryb i owoców morza.
Jak dogodzić każdemu?
Oczywiście nie jest to możliwe, ale można się starać. Kiedy już starsze pokolenie otrzyma rosół, wybór mięs i kapustę, młodsi owoce morza i ciekawe desery rodem z nadmorskich kurortów, a wegetarianie i weganie warzywne wersje potraw, pozostają jeszcze dzieci. Każde dziecko jest inne, ale przysłowiowe niejadki mogą stanowić duże wyzwanie dla kucharza. Na szczęście istnieją potrawy, za którymi przepada większość dzieci i nie są one pracochłonne. Należą do nich frytki, najprostszy makaron po bolońsku albo zwykłe surówki zamiast zasmażanej kapusty. Zimna płyta i możliwość przygotowania dowolnej kanapki to również wielka pomoc w sytuacji, kiedy żaden z gorących posiłków nie przypadnie do gustu maluchowi. Niektóre pary omawiają takie kwestie dość szczegółowo jeszcze przed weselem, ale w dobrym menu weselnym powinno znaleźć się coś dla każdego.