Pyszne cannelloni.
Pomysł na pyszne cannelloni, gdzie intensywność czosnku i fety równoważy się ze słodyczą dojrzewających w słońcu pomidorów. Szybkie i sycące danie obiadowe.
CANNELLONI Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM
Składniki na farsz:
– 32 sztuki rurek makaronu cannelloni
– 900 g mrożonego szpinaku
– 500 g fileta z kurczaka
– 180 g sera fety
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka bazylii
– szczypta gałki muszkatołowej
– 3 łyżki masła
– olej
– sól i pieprz do smaku.
Składniki na sos:
– 2 puszki pomidorów
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka bazylii
– 150g żółtego sera gouda
– olej
– sól i pieprz do smaku.
Wykonanie :
1. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i odstawić na około 30 minut. Następnie po tym czasie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
2. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i zeszklić na maśle. Następnie dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć razem około 10 minut. Kolejno dodać pokruszony ser feta i usmażonego wcześniej kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowym farszem faszerować rurki makaronu za pomocą rękawa cukierniczego.
3. Sos pomidorowy wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju, dodać paprykę ostrą i słodką – chwilę smażyć. Kolejno wlać pomidory z puszki, zagotować i gotować około 5-8 minut, aż część sosu trochę odparuje. Po tym czasie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz suszoną bazylią.
4. Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wylać 1/3 sosu pomidorowego, następnie ułożyć połowę nafaszerowanych rurek szpinakowych, po czym polać sosem pomidorowym, ułożyć pozostałą ilość rurek i na koniec wylać resztę sosu pomidorowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec cannelloni około 20 minut. Po tym czasie posypać potrawę startym żółtym serem i nadal zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 20 minut.