Pyszne cannelloni.

Pomysł na pyszne cannelloni, gdzie intensywność czosnku i fety równoważy się ze słodyczą dojrzewających w słońcu pomidorów. Szybkie i sycące danie obiadowe.

CANNELLONI Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM

Składniki na farsz:

– 32 sztuki rurek makaronu cannelloni

– 900 g mrożonego szpinaku

– 500 g fileta z kurczaka

– 180 g sera fety

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka tymianku

– 1 łyżeczka bazylii

– szczypta gałki muszkatołowej

– 3 łyżki masła

– olej

– sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos:

– 2 puszki pomidorów

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka ostrej papryki

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– 1 łyżeczka bazylii

– 150g żółtego sera gouda

– olej

– sól i pieprz do smaku.

Wykonanie :

1. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i odstawić na około 30 minut. Następnie po tym czasie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

2. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i zeszklić na maśle. Następnie dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć razem około 10 minut. Kolejno dodać pokruszony ser feta i usmażonego wcześniej kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowym farszem faszerować rurki makaronu za pomocą rękawa cukierniczego.

3. Sos pomidorowy wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju, dodać paprykę ostrą i słodką – chwilę smażyć. Kolejno wlać pomidory z puszki, zagotować i gotować około 5-8 minut, aż część sosu trochę odparuje. Po tym czasie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz suszoną bazylią.

4. Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wylać 1/3 sosu pomidorowego, następnie ułożyć połowę nafaszerowanych rurek szpinakowych, po czym polać sosem pomidorowym, ułożyć pozostałą ilość rurek i na koniec wylać resztę sosu pomidorowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec cannelloni około 20 minut. Po tym czasie posypać potrawę startym żółtym serem i nadal zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 20 minut.